21 Nisan 2007 Cumartesi

Muhasebe mesleğinde yeni ufuklar

Kayıt işleme ve kayıt saklama amacına yönelik olarak gelişmeye başlayan bilgi sistemleri, daha sonra sırasıyla yönetim bilgi sistemi, karar destek sistemleri, üst yönetim bilgi sistemi, yapay zeka, uzman sistemler, stratejik bilgi sistemleri, internet, intranet ve extranet olarak günümüze kadar gelmiştir.

İşletmelerin internet ağ yapısı standartlarını ve web teknolojisini kendi özel bilgisayar ağlarını oluşturmak için kullanmalarına “intranet” uygulamaları adı verilmektedir.
Internet ve onun işletmenin iç çevresinde uygulanması olan intranet, işletmelere birçok açıdan rekabet avantajı sağlamaktadır. Internet işletmeyi dünya ile bütünleştirirken, intranet de işletmeyi iç çevreleriyle bütünleştirir.
Extranet işletmenin intranetinin işletme dışındaki birtakım kullanıcıların erişimlerine yetki verilmesi suretiyle açılmasıdır.
İşletmeye ait intranetlerin ve extranetlerin güvenliğinin sağlanabilmesi için firewall adı verilen güvenlik yazılımları kullanılmaktadır.
İşletmelerin bu değişim süreci içerisinde bilgi teknolojileri ve buna paralel olarak gelişme gösteren bilgi sistemlerine ağırlık vermesi gerekmektedir.
Bilgi sistemlerinin denetime ve koordinasyona yardımcı olduğu düşünüldüğünde; yöneticilerin işletme içerisindeki rolleri üzerinde değişmeler yarattığı bir gerçektir. Yöneticilerin özellikle karar vermesini kolaylaştırmakta ve destek olmaktadır.
Bilgi sistemleri; işletmelerde muhasebe, finansman, pazarlama ya da insan kaynakları kadar önemli ana işlev alanlarından biri olmuştur.
İşletme etkinliği, çalışanların verimliliği ve morali, müşteri hizmetleri ve memnuniyetinin sağlanmasında bilgi sistemlerinin büyük katkısı bulunmaktadır.
Ayrıca, yöneticilerin etkin ve doğru karar vermelerine hem yardımcı olmakta hem de bilgi desteğinde bulunmaktadır ve işletmeye küresel pazarda stratejik avantaj sağlayan rekabete dayalı ürün ve hizmetlerin üretilmesinde bilgi sistemi önemli bir parçadır.
Bu nedenle biz muhasebe meslek mensupları çok hızlı gelişen bilgi teknolojisini yakından takip ederek, mesleğimiz ve kendimiz için maksimum faydayı nasıl sağlarız bunların araştırmalarını yapmak zorundayız.
İşyerimize alacağımız bir yazılımın, bilgisayarın ya da donanımın mesleğimizi icra ederken bize getireceği faydalar nelerdir? Bunların işlevleri nelerdir? Bunları tek tek araştırmalı ve bunlar için gerekli maddi kaynaklarımızı verimli şekilde kullanmalıyız.

1 yorum:

Engin Boz dedi ki...

İşletme bölümünü bitirdiğimizde inanıyorum ki bir çoğumuz serbest muhasebeci, mali müşavir, v.s. olacağız.İşte bu yüzden bilgi sistemleri konusunda kendimizi geliştirmemiz gerektiğine inanmaktayım.Sayın TİYEKLİ'ninde belirttiği üzere muhasebe mesleğinde bize bir çok fayda sağlayacağına inanıyorum.

Sizlerden de kendimiz geliştirmek adına fikir ve düşüncelerinizi bekliyorum.